Daag jezelf uit

Daag jezelf uit: Eet meer seizoensproducten + recept voor zuurkool met zoete aardappel en Elstar appel

In de blog van vorige week schreef ik al iets over herfstproducten en heb ik mijn top 5 favorieten met jullie gedeeld.
Vandaag wil ik graag verder met jullie kijken naar de voordelen van het eten van seizoensproducten.
Je kan zoveel lekkere en gezonde dingen maken met de producten die er in de herfst en winter te verkrijgen zijn. Ik probeer vaak te koken met de producten die het seizoen aanbiedt. Allereerst omdat seizoensproducten vaak écht vers zijn en meer smaak hebben dan buiten hun seizoen. Vergelijk het maar met de aardbeien die je tegenwoordig ook in februari in de supermarkt kan kopen. Ze zijn lang niet zo mooi, groot en lekker als in hun eigen aardbeienseizoen. Zo is het eigenlijk met heel veel andere seizoensproducten ook zo. In hun eigen seizoen zijn ze gewoon het lekkerst. Ze hoeven niet geïmporteerd te worden (wat de kans op versheid verkleint), niet maanden in de koeling om goed houdbaar te blijven en komt sneller van het land af. Dit alles zorgt voor een veel betere smaak van je groente of stukje fruit.
Wat ik zelf ook wel prettig vind is dat ik veel gevarieerder eet als ik seizoensproducten eet. Zo vind ik het heerlijk om op een herfstachtige avond te genieten van een pompoensoep of een goed gevuld bord met boerenkool, dingen die ik in de zomer niet zo snel zou eten. Misschien zit het tussen mijn oren, maar voor mijn gevoel is het wel zo. Ik eet gevarieerder en dan voornamelijk meer groente en fruit.
En misschien wel de voornaamste reden dat ik probeer meer seizoensproducten te eten is het feit dat dit zichtbaar scheelt in de prijs. Het is namelijk zo dat groente uit het seizoen direct van het komen en dus niet hoeven te worden geïmporteerd. Dit scheelt allemaal reiskosten, waardoor de prijs niet zo hoog is die wel geïmporteerd moeten worden. Verder zijn seizoensproducten er vaak in grote mate, waardoor de producten in de winkel ook goedkoper kunnen worden aangeboden.

Best wel wat voordelen op een rijtje hé?!
Nu jullie dit weten wil ik jullie uitdagen om (in ieder geval de komende week) meer te gaan koken met seizoensproducten. Kraak je hersenen, bedenk wat lekkers en duik lekker die keuken in om te ontdekken wat je allemaal met de fantastische producten van de herfst kan doen. Dat is de uitdaging die ik jullie deze week wil geven. Ben benieuwd hoe het jullie vergaat en wat voor lekkers jullie gaan maken.
Laat je het me even weten? 🙂

Als top op de ijsberg beginnen we deze week ook met een lekker zuurkool recept.
Ook verschillende koolsoorten zijn echte seizoensproducten. Zuurkool is niet zozeer een typische ‘herfstkool’ maar wordt wel vaak gegeten als de temperatuur wat lager is. Waar ik vroeger echt een hekel had aan de zure smaak, vind ik die nu heerlijk.

Dit heb je nodig voor een zuurkool oven schotel met zoete aardappel voor 2 personen:
– ± 600 gram zoete aardappel
– 2 Elstar appels
– 400 gram (biologische) zuurkool
– 100 gram oude kaas
– 1 eetlepel (kokos) olie

img_9595Zo maak je deze simpele zuurkool met zoete aardappel en Elstar appeltjes:
(1) Verwarm je oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met (kokos)olie. (2) Schil en snijd de zoete aardappel in kleine stukken en kook deze in een pan, totdat ze goed zacht zijn. (3) Snijd ook de 2 appeltjes in kleine stukjes. (5) Neem een stoompan met kokend water en doe hier de zuurkool in. Stoom de zuurkool voor ongeveer 5 minuten, zodat deze gaar is. (6) Als de zoete aardappel voldoende zacht is gekookt giet je het water af en prak je de zoete aardappel tot aardappelpuree. (7) Roer de gaar gestoomde zuurkool samen met de gesneden appeltjes door de zoete aardappelpuree en schep vervolgens in de ingevette ovenschaal. (8) Maak af met de oude kaas. (9) Zet de ovenschotel voor zo’n 20 minuten in de oven, zodat deze mooi goudbruin gegaard is.

Geniet ervan!

Liefs Johanne

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply