Daag jezelf uit

Daag jezelf uit: om elke dag voldoende water te drinken

We weten het allemaal wel… Voldoende water drinken is gezond. Maar waarom eigenlijk? Om heel eerlijk te zijn drink ik eigenlijk te weinig en met name water (een tweede wijntje gaat me namelijk heel goed, haha). Ik vind het zo’n onwijze opgave om dagelijks minimaal 2 liter te drinken, want tja.. dat schijnt dus goed te zijn. Na een liter bewust water te hebben gedronken loop ik altijd rond met zo’n opgezette klotsbuik. Om dan ergens gedurende die dag nóg een liter naar binnen te klokken lukt me dan ook vaak niet. Ik ging op onderzoek uit naar de hamvraag: ‘waarom water nu zo goed is voor je?’.

Allereerst is het goed om te weten dat jouw lijf voor ongeveer 60-70% uit water bestaat. Ja, we zijn allemaal waterballonnen, haha. Per dag verlies je echter ook veel vocht, namelijk 500 milliliter via de huid, 350 milliliter via de ademhaling en 150 milliliter voor alle toiletbezoekjes die je per dag doet. Al deze processen in je lijf zorgen ook nog eens voor 500 milliliter vochtverlies. Dit brengt je uiteindelijk op ongeveer 1500 milliliter vochtverlies per dag. Als je intensief sport, het erg warm is of als je last hebt van diarree ligt het getal van vochtverlies uiteraard nog hoger. WOW, ik was verbaasd over deze hoeveelheid. Ik had nooit verwacht per dag zoveel vocht te verliezen.

Vocht wat je verloren bent moet ook weer aangevuld worden, daarom is het dus zo belangrijk om goed te blijven drinken. Voldoende water drinken heeft nog een aantal voordelen. Hier een stel op een rijtje voor je:

Gewichtsverlies
Water bevat geen suiker, koolhydraten, vet en calorieën. Helemaal niks, noppes, nada. Het is dus een prima vervanger voor al die frisdrank en vruchtensappen die wel zo lekker vinden. Alleen dit zal een genoeg reden moeten zijn om meer water te drinken. Er zit geen rommel in en het is de perfecte dorstlesser. Dus heb je dorst? Neem dan water, aangezien dit vrij is van alle troep die niet goed is voor je lijf. Gevolg van het laten staan van al die andere rommel betekent dat je minder calorieën tot je neemt (als je het er niet bij eet), wat kan leiden toch gewichtsverlies.

Voorkomt Hoofdpijn
Wanneer iemand te weinig vocht in zijn lijf heeft kan dit leiden tot uitdroging, met als gevolg… hoofdpijn. Je lichaam heeft vocht nodig om te herstellen en een paar glazen water doet vaak al veel goeds voor wanneer je hoofdpijn hebt.

Mooie huid
Dit is een punt wat ik zelf heb ondervonden. Mijn huid is daadwerkelijk beter geworden sinds ik meer water ben gaan drinken (of het zit gewoon tussen m’n oren). Al de cellen in je lijf bevatten water. Cellen herstellen zich beter als ze voldoende water bevatten. Dus bij het drinken van veel water help je jouw cellen een handje bij het verversen en vernieuwen. Dit zorgt uiteindelijk voor een mooiere egale huid.

Meer energie
Bij uitdroging (dit merk je vaak bij jezelf met warm weer) wordt je slap en moe. Al 1-2% uitdroging van je lichaamsgewicht kan zorgen voor dit effect. Jezelf futloos en slap voelen kan je in sommige gevallen dus verhelpen door voldoende water te drinken.

Gemakkelijkere stoelgang
Je lijf heeft water nodig om afval- en voedingstoffen te verwerken. Te weinig water? Je raad het vast al, kan zorgen voor een moeilijke ontlasting en of het last hebben van de darmen. Voldoende water in combinatie met vezelrijke voeding doet vaak bij darmklachten (zoals bv. constipatie) al wonderen.

(Bijna) helemaal gratis
Als krenterige Nederlander kan deze natuurlijk niet ontbreken. Water uit de kraan is cheapass! Een groot voordeel als je het mij vraagt. Op ieder moment wanneer je dorst heb zet je de kraan open en je hebt één van de beste dingen voor je lijf voor bijna noppes.

Na het een en ander te weten zijn gekomen over water/vocht en de effecten hiervan, moet ik zeggen dat ik wel iets meer m’n best ben gaan doen om toch voldoende water binnen te krijgen. Want voldoende water drinken heeft voordelen, heel veel voordelen zoals je kunt lezen. Nu wil ik jullie uitdagen. Of eigenlijk wil ik dat jullie jezelf uitdagen. Uitdagen om de komende periode voldoende vocht, het liefst water, te drinken.

Succes en ik ben benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen!

-XX- Johanne

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply