Diner

Groene salade met gekookte mosselen en gorgonzolasaus

Mosselen eten is er bij mij met de paplepel ingegoten, aangezien mijn familie van mijn vaderskant Zeeuws is. Regelmatig aten wij thuis of bij mijn oma mosselen op Zeeuwse wijze. Heerlijk vond ik het en dat vind ik nog steeds. Ook de gezelligheid zoals ik me die uit mijn kinderjaren herinner vind ik heerlijk. Een echte familie aangelegenheid. Ik ben van huis uit dan ook gewend om regelmatig vis te eten Soms gingen we als familiedag met elkaar zelfs zeevissen. Een hele happening was dat vaak. Alle zeevishengels werden van zolder gehaald,  we haalden van die vieze zeepieren als aas en mijn moeder en tante zorgden voor allerlei lekkers tijdens het vissen. Leuke tijden, haha. Nu weer even terug naar onze eigen gekookte mosselen. Ook nu ik ouder ben vind ik mosselen nog steeds heerlijk, helemaal sinds ik mijzelf ben gaan verdiepen in voeding. Mosselen zijn rijk aan eiwitten, bevatten weinig koolhydraten en juist veel mineralen en verschillende vitaminen. Voor de sporters onder ons die vooral eiwittenrijke producten willen eten… De mossel is je vriend!

Dit heb je nodig voor het maken van een groene salade met gekookte mosselen voor 1 persoon:

Voor de salade:
40 gram rucola
1 eetlepel olijfolie
handje walnoten
handje pijnboompitten
1/2 avocado
50 gram hütenkase

Voor de mosselen:
500 gram grote (jumbo) mosselen
1 prei
1 ui
1/2 wortel
1 laurierblaadje
1 glas droge witte wijn

Voor de gorgonzolasaus:
3 eetlepels magere kwark
100 gram gorgonzola

Zo maak je de groene salade:
Het maken van deze groene salade vraagt niet veel uitleg. Doe de rucola op je bord of in een schaaltje en bestrijk deze met 1 olijfolie. Voeg hieraan de in stukjes gesneden halve avocado, de pijnboompitten en walnoten aan toe. De hütenkase schep ik naast de salade. Ik maak de salade af met een klein beetje zout en peper.

Zo maak je de gorgonzolasaus:
Smelt 3 eetlepels magere kwark op laag vuur. Blijf goed roeren, zodat de kwark niet aanbrand. Voeg de gorgonzola toe en blijf goed roeren, totdat alles gesmolten is.

Zo maak je gekookte mosselen:
Laat de wasbak vollopen met water, neem de mosselen uit de verpakking en doe deze in de wasbak. Spoel alle mosselen goed af en loop ze allemaal even na. Mosselen die kapot zijn haal je eruit en kook je uiteindelijk niet mee. Sommige mosselen staan open in dat geval tik je de open mossel tegen je wasbak aan en wacht een minuutje, totdat deze eventueel sluit. Mosselen die open blijven staan gaan ook weg. Snijd de groente en doe deze samen met het laurierblaadje en de wijn in een grote (mossel)pan. Breng de groente met wijn aan de kook op laag vuur. Als het kookt laat je dit op laag vuur nog even 5 minuten zo staan. De smaak van de verschillende groente en wijn kunnen goed in trekken. Voeg nu de mosselen toe, let op: de pan mag maar voor 1/3 vol zitten. Tijdens het bereiden van de mosselen gaan de schelpen weer open, waardoor ze meer ruimte ingaan nemen in de pan. Wanneer de mosselen niet voldoende ruimte hebben, kunnen ze niet goed opengaan en worden dus niet goed gaar.

Doe de deksel op de pan en zet het vuur zo hoog mogelijk. Zodra de mosselen koken drukt het kookvocht tegen de deksel, waardoor de deksel iets omhoog wordt gedrukt. Bij een mosselpan begint de deksel te kletteren. Haal de deksel van de pan en schep de mosselen even om. Doe de deksel opnieuw terug op de pan en wacht, totdat de deksel opnieuw gaat kletteren of door het kookvocht omhoog wordt gedrukt. Schep de mosselen wederom om en kijk of de mosselen al open zijn. Kijk ook goed naar de onderste mosselen. Zijn alle mosselen open? Dan zijn ze gaar. Wanneer enkele gekookte mosselen nog dicht zijn doe je de deksel wederom terug op de pan, totdat de deksel klettert of omhoog wordt gedrukt. Als de mosselen gaar zijn kun je direct serveren. Je kan ze in de pan laten zitten en hierover de gorgonzolasaus gieten. Of op je bord doen en dan de saus eroverheen schenken.
De gorgonzolasaus kun je er eventueel ook gewoon naast zetten om af en toe een mossel in te dippen.

IMG_5595* Op de foto zie je mijn mosselen toen ik deze ging proberen. Hier heb ik feta als kaas ‘topping’ gebruikt, echter vind ik gorgonzola lekkerder. Op de foto ziet het er misschien niet zo smakelijk uit, maar dat is het wel degelijk.

Ben heel benieuwd wat jij ervan vond. Laat je het me even weten?

-XX- Johanne

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply