Tussendoortjes

Havermout appeltaart uit de oven

Ik houd van taart. Wie niet?! Volgens mij lusten we allemaal wel van tijd tot tijd een lekker (groot) stuk. Ik in ieder geval wel en dan het liefste van mijn opa. Al van jongs af aan ben ik opgegroeid met de lekkerste baksels van mijn lieve opa, aangezien hij banketbakker was en zijn eigen zaak had. Dit betekende op zaterdag altijd verse saucijzenbroodjes, op zondag een stuk appeltaart zoals je die nergens anders krijgt en met mijn verjaardag mocht ik in de bakkerij van mijn opa mijn eigen, persoonlijke, veelste-veel-jam taart maken. Oooh, wat genoot ik daar van als kind. Ik mocht alles zelf bedenken met deze taart en dat was te zien. De hele binnenkant was besmeurd met jam, gesuikerde nootjes en bovenop de taart was de slagroom niet meer te zien vanwege de hoeveelheid smarties. Haha, heerlijk! Maar even terug naar de wel smakelijke taarten van mijn opa, namelijk zijn appeltaart. Eén van de beste die ik ooit heb geproefd, helemaal als je het hoekje van de taart kreeg. Daar had ik dus zin in afgelopen week… Appeltaart. Het liefste die van opa, maar voor nu maar even een iets wat gezondere versie daarop.

Voor een appeltaart met 6 stukken heb je dit nodig:
Voor de bodem:
150 gram havermeel
100 gram volkoren speltmeel
2 eieren
1 eetlepel kaneel
2 eetlepels agavesiroop
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel gesmolten kokosolie

img_9331Voor de appelvulling heb je dit nodig:
3 fris-zoete appeltjes
1 eetlepel kaneel
20 gram walnoten (mijn walnoten waren op dus ik gebruikte voor één keer amandelen)
1 eetlepel chiazaad
2 eetlepels agavesiroop

Voor de korst van de appeltaart heb je dit nodig:
120 gram havermout
2 eetlepels agave

img_9335Wat moet je doen voor het maken van deze appeltaart:
(1) Verwarm je oven voor op 180 graden. (2) Neem een middelgrote (zie foto) ovenschaal en vet deze met kokosolie, bakspray of iets dergelijks in. (3) Doe de havermout (als je geen havermeel hebt) in je keukenmachine en maal dit tot meel. (4) Doe de havermeel samen met alle andere ingrediënten voor de bodem in een mengkom en mix dit met een mixer tot een glas beslag. (5) Schep het beslag in de ingevette ovenschaal en zet de bodem voor ongeveer 20-35 minuten weg in de oven, totdat deze bruin gebakken is. (6) Snijd de appeltjes in kleine blokjes en doe deze in een kom. Hak de walnoten grof en voeg deze met de overige ingrediënten toe aan de appels. Roer dit even goed door elkaar en doe de appelvulling in de taartbodem. (7) Neem een koekenpan en bak hierin op laagvuur 120 gram havermout in, totdat dit bruin wordt. Als de havermout heel lichtbruin is gebakken voeg je de agave toe. (8) Neem de gebakken havermout van het vuur en verdeel deze over de appelstukjes en druk deze een beetje aan. (9) De korst van de appeltaart zit erop en je taartje is nu klaar om te worden verorberd.

Geniet ervan lieverds!

Liefs Johanne

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply