Tussendoortjes

Hummus van zongedroogde tomaten

Ik houd ervan om zo nu en dan op vrijdagavond samen met m’n hubbie de bank op te zoeken, Netflix aan te zetten, een wijntje in te schenken en een snack (of tien) m’n mondje in te duwen. Heerlijk die chille avondjes! Zo’n snack probeer ik over het algemeen wel gezond te houden, maar ik moet zeggen… dat is best een uitdaging als iemand naast je chips, borrelnootjes, chocolade rozijnen, M&M’s en het verdere chocolade pad aan het verorberen is. Uiteraard neem ik ook zeker wat van dit lekkers, maar ik probeer  daarnaast ook nog een beetje gezond te doen en dan kies ik graag voor deze variant van hummus. Een lekkere en kleurrijke hummus gemaakt met zongedroogde tomaten. Hummus maak ik het liefste zelf, aangezien er in de hummus vanuit de supermarkt vaak ingrediënten zijn toegevoegd die ik overbodig vind. Op internet las ik een artikeltje waarin stond dat de hummus uit supermarkten vaak het dubbele aantal calorieën bevatten, vergeleken met zelfgemaakte hummus. Wow. dat vind ik best veel. Zoals bij veel producten, is er aan de kant-en-klare hummus vaak extra plantaardige olie toegevoegd. Dit doen fabrikanten vaak om de boel lekker smeuïg te maken, met als gevolg dus extra calorieën. Conclusie: Ik maak mijn hummus lekker zelf, dan weet ik dat ik goed zit.
Bij het kijken van de film gebruik ik de hummus als ‘dipsausje’. Ik snijd komkommer, neem stukjes wortel, kaas en  cherrytomaatjes als hartig dip materiaal. Maar ook appel is lekker om mee te dippen vind ik. Kortom: je kan met hummus alle kanten op voor een lekker avondje op de bank.
Een tweede voordeel van hummus vind ik altijd dat je het vrij lang, weliswaar afgesloten, kunt bewaren. Dus krijg jij je zelfgemaakt hummus niet op dan kun je deze bewaren voor op een ander moment in de week voor bijvoorbeeld op een broodje. IMG_5216Voor een schaaltje hummus heb je het volgende nodig:
225 gram kikkererwten
2 eetlepels tahin
2 teentjes knoflook
sap van 1 citroen
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chili vlokken
4 eetlepel zongedroogde tomaten
peper & zout naar smaak
olijfolie (zoveel totdat jij de hummus smeuïg genoeg vindt)

Zo maak je deze hummus van zongedroogde tomaten:
Neem je keukenmachine en doe hierin de kikkererwten uit blik of zelf geweld en gekookt in. Laat je keukenmachine draaien, totdat je een glad mengsel hebt. Voeg hieraan de tahin, knoflook, het citroensap en de verschillende kruiden aan toe. Laat je keukenmachine alles goed door elkaar mengen. Voeg nu de zongedroogde tomaten toe en meng dit alles opnieuw tot een gladde massa. Nu ga je de olijfolie toevoegen. Elke keer een klein beetje, totdat jij vind dat jou hummus smeuïg genoeg is. Als laatste voeg je peper en zout naar je eigen smaak toe. Schep de hummus met zongedroogde tomaten uit je keukenmachine en bewaar eventueel in een afgesloten bakje, wanneer je deze niet direct gaat eten.
IMG_5203

Laat me weten wat je ervan vond.

-XX- Johanne

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply