Diner

Salade met geroosterde vijgen, warme geitenkaas en balsamico

Het is weer vijgenseizoen. Yes, wat ben ik hier blij om. Ik vind deze mooie paarse vruchten echt super fijn. Zo maak ik er regelmatig baksels van, maar ook doe ik ze vaak door de salade, zoals vanavond. Ik maakte deze salade met geroosterde vijgen en warme geitenkaas. Maar waarom dan toch vijgen? Vijgen passen om heel veel redenen in een gezond eetpatroon. Zo zijn deze kleine vruchten onder andere goed voor de spijsvertering. Ze bevatten veel vezels, wat zorgt voor een betere doorloop in de darmen. Zo helpen ze bij constipatie, maagpijn en zorgt de hoge hoeveelheid vezels voor een gelijkmatige opname van voedingsstoffen. Behalve de vele vezels bevatten vijgen zogenaamde slijmstoffen die helpen tegen keelpijn. Deze slijmstoffen beschermen de slijmvliezen in de keel, nadat zij zich tot een soort gel hebben gevormd in de mond. Deze gel zorgt ervoor dat de keel wordt ‘gesmeerd’. Dus als je keelpijn hebt… Zorg ervoor dat je vijgen eet. Maar behalve dat een vijg gezonde eigenschappen heeft, heeft deze vrucht nog een fijne eigenschap. Hij is namelijk lekker zoet en kan in baksels dienen als vervanger voor suiker.
Hoe vraag je je misschien af? Eigenlijk heel gemakkelijk. Als je gedroogde vijgen in water legt om te weken en deze maalt wanneer zij zacht zijn, krijg je een soort jam die je in je baksel kan verwerken. Kortom: Een hele boel lekkers kun je maken met deze fantastische vrucht.

img_9193
Voor een salade heb je het volgende nodig: (1 persoon)
»  50 gram veldsla
»  Sla ingrediënten naar keuze (bv. tomaat, komkommer)
»  2 vijgen
»  1 handje gehakte amandelen
»  Geitenkaas
»  2 eetlepels balsamico

img_9209
Zo maak je deze salade met geroosterde vijgen:
(1) Verwarm je oven op 200 graden. (2) Snij de 2 vijgen in 4-en maar snij ze niet helemaal door, zodat de 4 vijgendelen onderaan nog aan elkaar vastzitten. Besprenkel de gesneden vijgen met balsamico. (3) Wanneer de oven verwarmd is zet je de vijgen voor ± 12 minuten in de oven, zodat deze kunnen roosteren. (4) Na ongeveer 12 minuten zijn de vijgen een beetje bruin verkleurd en is de balsamico deels gekarameliseerd en in de vijg getrokken. (5) Schep nu wat geitenkaas in de opening van de geroosterde vijg en zet deze dan nog voor 3 minuten terug, zodat de geitenkaas goed kan smelten. (6) Bereid/Snij de overige sla ingrediënten en voeg deze na 3 minuten samen met de geroosterde vijgen toe aan de salade. Besprenkel de salade met de balsamico die uit de vijgen is gelopen en maak af met wat gehakte amandelen.

img_9220

-XX- Johanne

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze salade vinden! 
Laat je het me in een reactie even weten? 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply