Diner

Tonijnburgers boordevol groente

Eerder vertelde ik al dat ik dol ben op vis. Zalm, zeebaars, tong, tonijn… je maakt me er blij mee. Heel blij zelfs! Naast de smaak houd ik om nog een aantal andere redenen van vis. Eén daarvan is dat vette vis enorm gezond is. het bevat namelijk veel omega-3. Een gezond vetzuur dat bij veel van onze lichaamsprocessen een noodzakelijke voedingsstof is. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het goed functioneren van je hersenen en zenuwen. Maar ook voor je huid doet deze voedingsstof veel goeds. Daarbij wordt ook gezegd dat de kans op hart- en vaatziekten worden verkleind, wanneer men minimaal 1 keer per week (liefst 2 keer) vis eet. Behalve omega-3 bevat vis uiteraard nog veel meer goede voedingsstoffen zoals vitaminen (o.a. vitamine A, D en B12) en mineralen (o.a. jodium). Voor de sporters onder ons heeft vis nog een groot voordeel, namelijk dat het rijk aan eiwitten is. Na een flinke workout vraagt je lijf om voedingsstoffen. Eiwitten zijn een goede keuze als je spiermassa probeert op te bouwen.
Daarom vandaag deze heerlijke tonijnburgers met groente op het menu.

Maar welke (vette) vis is dan goed voor je? Hieronder een top 5 van vette vissoorten op een rijtje:
Haring
Zalm
Sardine
Makreel
Forel

img_6443Wat heb je nodig voor 5 tonijnburgers:
1 ui
2 blikjes tonijn (in olijfolie)
2 teentjes knoflook
2 eieren
3 eetlepels havermeel
3 handen spinazie
6 zongedroogde tomaten
1 theelepel zout en peper
1 eetlepel dille
1 eetlepel Italiaanse kruiden
kokos/olijf/lijnzaad/koolzaad (et cetera) olie

Zo maak je deze tonijnburgers:
Neem een keukenmachine en doe hier 1 grof gesneden ui, 2 grof gesneden teentjes knoflook, 3 grote handen spinazie, 2 eieren en 6 zongedroogde tomaten in. Meng deze ingrediënten goed door elkaar, totdat je een soort gladde massa krijgt. Voeg nu de spinazie hieraan toe en meng dit opnieuw tot een gladde massa. Haal het mengsel nu uit de keukenmachine en doe ik een beslagkom, schaal o.i.d. Neem 2 blikjes tonijn (ik gebruikte de tonijn in olijfolie) en laat de olie goed uitlekken, zodat je burgers straks niet zo vettig zijn. Als de tonijn goed is uitgelekt schep je de inhoud van de blikjes bij het gladde, groene mengsel en maak je dit met een vork klein en roer je door het mengsel. Voeg nu de kruiden (of kruiden naar eigen keuze) toe aan de massa en roer alles goed door elkaar, zodat je uiteindelijk een ‘papperig’ beslag hebt. Doe een beetje olie in een koekenpan en schep wat van het tonijnmengsel in een rondje in de pan. Bak iedere kant van de burger, totdat deze mooi goudbruin is. Beide kanten gaar? Dan is je burgertje klaar om aangevallen te worden.

img_6447-XX- Johanne

PS. Hoe vonden jullie deze tonijnburgers? En willen jullie graag meer recepten met vis willen zien?
Laat je het me even weten 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply